Márnosť šedivá! Aj vy ste si už našli prvý šedivý vlas?

Márnosť šedivá! Aj vy ste si už našli prvý šedivý vlas?

Niekto si ho na hlave nájde v päťdesiatke, iný už v dvadsiatke. Sú ľudia, ktorí ich neriešia, a sú aj takí, ktorí ich na svojej hlave jednoducho nestrpia. Sú takí, ktorí ich vedia nosiť so všetkou eleganciou a šarmom, ale aj takí, ktorí ich nemôžu ani vidieť. Vedeli ste ale, čo spôsobuje šedivosť vlasov?

 

Ako vzniká šedivý vlas?

Vlasy rastú približne jeden centimeter za mesiac. Počas rastu vlasov vytvárajú melanocyty pigment, ktorý sa potom prenáša do folikulu, odkiaľ vlas vyrastá. Keď však vlasy prestanú rásť, folikul vstupuje do fázy takzvaného odpočinku. Počas tohto obdobia prirodzene zomierajú melanocyty. Akonáhle však začnú rásť nové vlasy, opäť vstupujú do akcie a začnú produkovať pigment. Rokmi však funkčných melanocytov ubúda alebo sú poškodené. S pribúdajúcim vekom preto vlasy strácajú pigment a môžu vyzerať šedo až bielo. Rovnako, ako starnú všetky bunky v tele, aj vlasové bunky vekom strácajú svoju vitalitu, až napokon všetky vlasové folikuly stratia schopnosť produkovať farebné vlasy. Šedivosť je teda nevyhnutná pre každého z nás.

 

Dá sa s tým niečo robiť?

V súčasnosti väčšina tých, ktorým šedivé vlasy prekážajú, rieši prvé šediny asi najjednoduchším a najdostupnejším riešením, a to permanentnou farbou na vlasy. Okrem chemických farieb sa opäť začala tešiť obľube aj prírodná henna, ktorú na zafarbovanie vlasov používali už v starovekom Egypte. Táto skupina ľudí si pri najmenšom odrastení vlasy znovu a znovu zafarbuje. Do druhej skupiny patria ľudia, ktorí sa nehanbia za svoje prirodzene šedivé vlasy a dokážu z nich dokonca spraviť svoju prednosť. Tretiu skupinu v súčasnosti tvorí mládež, ktorá s vlasmi experimentuje podľa svojho gusta a nevyhla sa trendu farbenia vlasov na šedivo. Viacerí ľudia užívajú rozličné výživové doplnky na vlasy, farbu však dokázateľne nenavracia ani jeden z nich.

 

Svitá nádej na budúcnosť bez šedín?

Prečo niektorí ošedivejú skôr a iní neskôr? Výskum z roku 2016 realizovaný britskými vedcami v Južnej Amerike ukázal, že za šedivé vlasy môže aj špeciálny gén IRF4, ktorý prispieva k ukladaniu a produkcii melanínu. Jedinci, ktorí po rodičoch zdedili tento gén, sú náchylnejší na šediny v mladšom veku. Ide o pigment, ktorý dodáva farbu nielen našim vlasom, ale aj očiam a pokožke. Aj keď vedci zdôraznili, že genetika je v prípade šedín najdôležitejší faktor, nevedie k nim len ona. Vedci v súčasnosti intenzívne pracujú na odhalené vlastnosti záhadného génu. Cieľom ich výskumu je tiež lepšie pochopenie mechanizmu samotného šedivenia, aby tak prípadne mohli nájsť spôsoby, ako mu predchádzať alebo ho celkom zastaviť.

 

Či výskum prinesie výsledky, ukáže len čas. A ktovie, možno sa dožijeme objavu metódy, ktorá prinavráti našim vlasom zašlú farebnú slávu a za päťdesiat rokov sa budú po uliciach prechádzať starčekovia a starenky s hustými tmavými či blonďavými vlasmi. ????

 

Zdroj: Medicalnewstoday, Pluska